”Hoidosta voivat hyötyä eri syöpiä sairastavat potilaat.”

Maija Hollménin ryhmän kehittämä uusi hoito perustuu syövässä esiintyvien valkosolujen, makrofagien, aktivoimiseen. Tutkijat havaitsivat, että makrofageissa olevan Clever-1-molekyylin toiminnan häiritseminen aktivoi immuunipuolustusta tuhoamaan syöpää erittäin voimakkaasti.

Tutkimukset osoittivat, että niillä potilailla, joilla on korkea Clever-1-positiivisten makrofagien määrä kudoksessa, on huonompi ennuste ja taudinkuva. Nyt tutkitaan mahdollisuutta tunnistaa nämä potilaat mittaamalla verestä Clever-1-molekyylin pitoisuutta. Korkea Clever-1-pitoisuus ei riipu syöpätyypistä, vaan hoidosta voivat hyötyä eri syöpiä sairastavat potilaat.

”Tutkimus jatkuu Helsingin ja Oulun yliopistosairaaloissa potilastutkimuksena. Clever-1-lääketutkimukseen otetaan tällä hetkellä potilaita, joilla on joko melanooma, maksa-, haima-, munasarja- tai paksusuolensyöpä. Käytännössä tämä tarkoittaa syöpäpotilaille mahdollisuutta jo nyt osallistua ja hyötyä täysin uuden tyyppisestä immuunipuolustusta aktivoivasta hoidosta”, kertoo Hollmén.

”Jos käy hyvin, Clever-1-vasta-ainehoito saadaan yleisesti käyttöön noin viiden vuoden kuluttua.”

”Syöpäsäätiön rahoituksella pystymme jatkossa tuottamaan elintärkeää tietoa tämän hoidon vaikutuksista potilailla sekä lisäämään ymmärrystä syövän vastaisen immuniteetin kehittymisestä ja sen tärkeydestä syövän hoidon kannalta”, Hollmén jatkaa.

Myös akateemikko Sirpa Jalkasen tutkimusryhmä on jo pitkään menestyksekkäästi tutkinut Clever-1-molekyylin toimintaa. Ryhmä on aikaisemmin havainnut Clever-1-molekyylin säätelevän valkosolujen liikkumista kudoksesta toiseen. Syöpäsäätiö on rahoittanut myös Jalkasen tutkimusryhmän työtä.

Lue lisää tutkimuksesta Turun yliopiston tiedotteesta.