Tutkimusjohtaja Juha Klefström Helsingin yliopistosta on tutkinut Myc-nimistä geeniä syöpäkasvaimissa jo vuodesta 1994 alkaen. Myc-geenin toiminta liittyy noin 40 prosenttiin rintasyövistä. Klefström on pitkän tutkimustyönsä tuloksena pystynyt näyttämään syöpäsolujen heikon kohdan ja löytänyt keinon ajaa syöpäsolut ”itseviritettyyn” kuolemaan. Tuloksena on syntynyt kolmen lääkkeen yhdistelmähoito.

”Meillä on vihdoin lääkeyhdistelmä, joka tehokkaasti hyödyntää Myc-geenin aktivoimaa solukuolemakoneistoa ja, mikä tärkeintä, tämä hoito on valmis vietäväksi kliinisiin potilaskokeisiin. Teemme parhaillaan kovasti töitä lääkeyritysten kanssa saadaksemme rahoituksen kliinisille tutkimuksille, ja samalla suunnittelemme syöpälääkäreiden kanssa, mikä olisi paras tapa tutkimuksen toteuttamiseen,” kertoo Klefström Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Syöpäsäätiö on ollut mukana rahoittamassa Klefströmin tutkimusta yhtäjaksoisesti yli 10 vuotta. Viime syksynä Syöpäsäätiö myönsi Roosa nauha -rahastosta ryhmälle uuden kaksivuotisen apurahan.

”Juuri tällainen pitkäjänteinen rahoitus on mahdollistanut tutkimuksen edistymisen”, kiittelee Klefström. ”Syöpäsäätiön apuraha ja muut apurahat ovat tässä varhaisessa vaiheessa aivan kriittisen tärkeitä.”

”Uskon, että jos kaikki menee hyvin, meidän tutkimukseemme tehdyt investoinnit palautuvat korkojen kera suomalaisen potilaan hyödyksi.”

Tällä hetkellä Klefström neuvottelee tutkimuksen jatkamisesta yhdessä HUS:n Syöpäkeskuksen kanssa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, tutkimushanke etenee potilastutkimuksiin muutaman vuoden aikajänteellä.

Klefström on huolissaan siitä, että Suomessa tehdään selvästi vähemmän kliinisiä syöpälääketutkimuksia kuin monissa verrokkimaissa. ”Jokainen uusi kliininen syöpälääketutkimus on jo sinällään arvokas asia, koska ne luovat uutta toivoa syöpäpotilaille.”

Lue lisää Juha Klefströmin tutkimuksesta Helsingin yliopiston sivuilta.