Syöpäsäätiö juhlii tänä vuonna 70-vuotissyntymäpäiväänsä. Juhlavuosi on omistettu tutkijoille sekä lahjoittajille, joita ilman merkittäviin saavutuksiin ei oltaisi pystytty.

Juhlavuoden kunniaksi Syöpäsäätiö käynnisti Alma-talossa Helsingissä Suomen suurimman syövän vastaisen suurkeräyksen, jolla tavoitellaan 7 miljoonan euron ennätyspottia kotimaiseen syöpätutkimukseen.

Suomen tärkein apuraha –keräyksessä on mukana akateemikko, immunologi Sirpa Jalkanen, urologian erikoislääkäri, apulaisprofessori Antti Rannikko sekä professori, hematologi  Kimmo Porkka. Lisäksi kampanjan keulakuvina ovat syöpään sairastunut Mari Lahtela sekä kauneusalan yrittäjä, juontaja Anne Kukkohovi.

Tutkimusmatka on vielä kesken

Syöpätutkimus on yksi suomalaisen tutkimuksen kansainvälisesti menestyneimmistä aloista ja tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi on maailman kahdeksan kärkimaan joukossa, kun mitataan syövästä selviytymistä.

”Syöpäsäätiö käynnisti sädehoidot Suomessa ja kehittämiemme kansallisten seulontaohjelmien ansiosta syöpään sairastuneiden ja menehtyneiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Rintasyöpien hoidossa on tapahtunut isoja kehitysaskeleita, minkä seurauksena monen naisen rintasyöpä ei uusiudu. Tässä on vain muutamia esimerkkejä lukuisista edistysaskeleista”,  Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen kertoi tilaisuudessa.

”Saavutuksista huolimatta matka on vielä kesken. Vielä on potilaita, joita emme pysty parantamaan. Siksi on tärkeää, että tutkijat saavat tulevaisuudessakin keskittyä tutkimukseen.”

Kotimaisen syöpätutkimuksen tulevaisuus vaakalaudalla?

Syöpäsäätiö halusi juhlavuotenaan tietää, miten suomalaiset syöpätutkijat suhtautuvat tutkimustyön tulevaisuuteen. Viestintä- ja varainhankintajohtaja Helena Hulkko esitteli Syöpäsäätiön teettämää tutkimusta, jonka mukaan 71% vastanneista kertoo tutkimusrahoituksen saamisen vaikeutuneen viime 10 vuoden aikana. Yli puolet on epävarmoja tutkimuksensa rahoituksen jatkuvuudesta.  Akateemikko Sirpa Jalkanen painotti tilaisuudessa, että hän on huolissaan etenkin nuorista tutkijoista. Jos ala on rahoituksen vuoksi hyvin epävarma, kuinka varmistamme sen, että nuoret tutkijat hakeutuvat alalle ja pysyvät sillä?

Sekä Jalkanen, Rannikko että Porkka uskovat, että jos tutkimukseen satsataan, tulevaisuudessa saamme elää maassa, jossa kukaan ei kuole syöpään. Suomen tärkein apuraha –keräys vie kohti tätä unelmaa.