Nobelin voittanut kaksikko usutti ihmisen oman immuunipuolustuksen syövän kimppuun.

Syöpäsäätiön hallituksen puheenjohtaja akateemikko Sirpa Jalkanen opiskeli Allisonin kanssa samanaikaisesti Stanfordissa.

– Jim Allisonin keksintö avasi kokonaan uuden aikakauden syövän immunologiassa, koska hän löysi ensimmäisen spesifisen kohdemolekyylin, jota salpaamalla pystyttiin vahvistamaan puolustuskykyä syöpää vastaan, Jalkanen kertoo.  – Aiemmat yritelmät kohdennettiin aktivoimaan puolustusta ylipäätänsä ja niiden teho ei ole ollut kovin hyvä. Syöpäpotilaiden kannalta tärkeintä toki on, että hän on vienyt löytönsä laboratoriosta klinikkaan ja hänen keksintöönsä perustuva vasta-ainehoito on käytössä laajalti maailmassa – myös Suomessa.

Myös Honjo löysi toisen vähän saman tyyppisen puolustusmekanismin säätelijämolekyylin kuin Allison, mutta sitä salpaavat lääkkeet tulivat myöhemmin markkinoille kuin Allisonin löytöön kohdistuvat. Nykyään nekin ovat laajassa käytössä.

-Tämä osoittaa taas kerran käytännössä sen, että perustutkimus on valtavan tärkeää uusien lääkkeiden kehittämisessä, Jalkanen muistuttaa.

Jalkanen on itse väitellyt immunologiasta ja tutkinut immunologiaa. Hän on yksi maailman johtavista immuunijärjestelmään kuuluvien lymfosyyttien tutkijoista.

Lue lisää Nobel-palkinnon voittajista https://yle.fi/uutiset/3-10431931