Syöpäsäätiön symposiumissa, joka järjestetään Espoossa, on tänä vuonna esillä ihomelanooma ja sen uudet hoidot. Ihomelanoomaan sairastuu vuosittain vajaat 1 400 suomalaista. Vuoteen 2030 mennessä melanoomaan arvioidaan sairastuvan vuosittain Suomessa jo lähes 2 000 henkilöä.

Ihomelanooman diagnostiikassa ja hoidoissa on edistytty viime vuosina. Erityisesti melanooman syntymekanismeista on saatu viime aikoina uutta tietoa ja tästä aiheessa symposiumissa luennoi professori Boris Bastian Kalifornian yliopistosta. Markkinoille on tullut viime vuosina myös uusia lääkehoitoja, jotka ovat entistä yksilöllisempiä. Ihmisen puolustusjärjestelmään perustuvat hoidot ovat tutkijoiden mielenkiinnon kohteina, samoin perimän rooli melanooman synnyssä.

Ihomelanoomia voi ehkäistä, kun ei altista ihoa liialliselle auringon ultraviolettisäteilylle. Erityisesti aivan pienten lasten iho tulisi peittää ja välttää säteilyä, kun se on voimakkaimmillaan. Sisätyötä tekevien on syytä olla varuillaan, kun pitkän talven keskellä tai talven jälkeen lomanviettoon yhdistyy voimakas uv-säteily.

 

Syöpäsäätiön symposiumi 9.-10.2017, kokous ja kongressihotelli Korpilampi, Espoo

Haastattelupyynnöt: Johdon assistentti Auli Jaatinen puh. 0400 831 129

Melanooman esiintyminen ja ennusteet:
Johtaja, professori Nea Malila, Suomen Syöpärekisteri, nea.malila@cancer.fi

Melanooman uudet hoidot ja ehkäisy:
Ylilääkäri, dosentti Meri-Sisko Vuoristo, Pirkanmaan Syöpäyhdistys,
meri-sisko.vuoristo@pirsy.fi

Melanooman syntymekanismit ja tutkimustieto:
Professori Veli-Matti Kähäri, Ihotaudit, TYKS, symposiumin suunnitteluryhmän puheenjohtaja,
veli-matti.kahari@tyks.fi