Tunteista on hyvä puhua, mutta ihminen ei tarvitse aina sanoja tavoittaakseen toisen ihmisen. Tunteensa voi näyttää puhumattakin.

Seela kokee, että kohdatessaan ihmiset tajuavat olevansa lopulta aika lailla samanlaisia.

”Ne ovat niitä maagisia hetkiä, kun tavoittaa toisen. Ei tarvita muuta kuin se olemisen hetki, joka kertoo niin paljon. Se hetki on käsinkosketeltava tunnehetki”, Seela kuvailee.  ”Runoilijat tai suuret kirjailijat pystyvät ehkä löytämään tilanteeseen jonkin oikean sanan, mutta yleensä sitä ei pysty sanomaan.”

Osaisimmepa elää tunteidemme kanssa

Seela ajattelee, että aivan kaikki asiat eivät tarvitse sanoja.  Elämä on täynnä pieniä kohtaamisia, valintoja ja kaikenlaista merkillistä.

”Ei puhuta asioita liikaa, eikä selitetä niitä”, Seela painottaa. ”Nuorempana minulla oli selkeämmät mielipiteet. Asiat olivat näin tai noin. Elämä on kuitenkin paljon rikkaampaa ja monimutkaisempaa”, Seela jatkaa.

Taitelija toivoisi, että ihmiset tutustuisivat tunteisiinsa. ”Tunne tulee hiljaa sisältä, anna tunteitten kasvaa siellä rauhassa”, hän kehottaa.

Elämä on yksinkertaisesti helpompaa, jos näyttää surun, ilon tai minkä tahansa tunteen.

”Meillä kaikilla on oma aikamme elää. Osaisimmepa elää siten, että meillä olisi mahdollisimman helppoa tunteidemme kanssa”, Seela sanoo. ”Niin monta kertaa on todettu, että rahahuolista, kuolemasta, sairauksista, avioeroista ja aivan kaikesta voi jotenkin selvitä, mutta kaikissa näissä asioissa on tunteet läsnä. Ne ovat koko ajan mukana.”

Kunnioitus saa hiljaiseksi

Jos kauniit sanat pakenevat kauniista hetkistä, myös suuren surun keskellä ne voivat olla riittämättömiä. Silloin läsnäolo on sanoja arvokkaampaa.

Suurta surua läpikäyvä ihminen ansaitsee Seelan mielestä kunnioitusta. ”Antakaa ihmisen olla”, on taitelijan tärkein viesti.  ”Kun ihminen käy läpi tunteitaan, älä tuputa mitään”.

Vaikeimmilla hetkillä Seela luottaa hiljaisuuteen.

”Sureva ihminen käy läpi asioita, joita minä en ole käynyt läpi. En voi muuta kuin olla kunnioituksesta hiljaa surevan ihmisen edessä. Uskon, että ihminen hiljaisuudessa myös aistii, että hän saa tulla puhumaan minulle, jos hän haluaa”, Seela sanoo.

”Emme me pysty ratkaisemaan elämää tässä ja nyt. Emmekä me pysty antamaan mitään neuvoja. Ainoa mihin pystymme on se, että kohtaamme toisen ihmisen.”

Moni lähestyy toisen surua yrittäen ymmärtää sitä. Toiset jättävät lähestymättä siksi, että he myöntävät ymmärtämättömyytensä. Seela näkee tilanteen toisin: ”Ei ole tarkoitus, että minä ymmärrän miltä surevasta ihmisestä tuntuu. Minä en ymmärrä. Jos se helpottaa, että puhutaan, niin sitten puhutaan.”

Kaikkein tärkeintä on olla herkkä toisen tarpeille: ”Eläimillä on hirveän hyvät tuntoaistit.  Toivottavasti minunkin pupunkorvani tajuavat milloin ollaan hiljaa eikä neuvota”, Seela toivoo.

Onnellisuus on rauhaa

Seela painottaa, että iloinen ei voi olla aidosti koko ajan, sillä se on vain pintaa.

”Rehellinen ilo sen sijaan lähestyy jo onnellisuutta. Onnellisuus taas on jo niin suuri asia, että se sisältää vapautumisen. Se on rauhaa. Silloin et roiku kiinni missään”, Seela täsmentää ajatuksiaan.

Onnellinen voi siis olla koko ajan, sillä onneen kuuluu myös surua. Kaikki tunteet kuuluvat elämään.

Läpikäytyjen ja rajujenkin tunteiden jälkeen Seela kertoo nauraen, että onnellisuus ja rauha eivät häviä minnekään. Päinvastoin. Kaiken jälkeen onnellisuuden voi löytää aivan pienistäkin asioista. Kissan silitys tai koiran nuolaisu voi tuoda takaisin onnellisuuden tunteen.

Onnellisuutta voi saada myös tekemällä jotain hyvää elämässään. ”Ihan itsekkäistä syistä kannattaa tukea syöpätutkimusta. Siten saa pienen palan onnellisuutta itselleen”, Roosa nauha -suunnittelija hymyilee.

Teksti: Anu Koikkalainen
Kuva: Juha Törmälä

Rakas lukijamme: Näytä tunteesi. Näytä tukesi:

Tee lahjoitus Roosa nauhalle >>