Syöpäsäätiö on tehnyt aktiivista televarainhankintaa kuluvana vuotena. ”Televarainhankinta voi kuulostaa vieraalta termiltä, mutta kyse on yksinkertaisesti siitä, että tarjoamme puhelimitse helpon ja turvallisen tavan ryhtyä kuukausilahjoittajaksi”, kertoo Syöpäsäätiön yksityisvarainhankinnan päällikkö Kaija Laitinen.

”Teemme televarainhankintaa, koska lahjoittajia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Haluamme myös tutustua lahjoittajiimme ja puhelimitse se onnistuu erinomaisesti”.

 Kuka on luurin toisessa päässä?

Kirkkonummelainen Mette Bergh on yksi televarainhankkijoistamme. Puhelinkeskustelut eivät olleet aluksi lainkaan helppoja puhelinfobiasta kärsineelle nuorelle toimittajanalulle. ”Kaikki kaverit ja perhe ihmettelivät, kun kerroin ryhtyneeni tähän työhön”, Bergh muistelee.

”Ensimmäinen soitto jännitti ihan hirveästi. Itse asiassa ei vain ensimmäinen soitto, vaan ensimmäiset viikot. Opiskelen kuitenkin toimittajaksi ja siinä työssä pitää soittaa ihmisille. Tämä ajatus motivoi minua voittamaan jännityksen.” Nykyään Bergh soittaa tottuneesti numeroon kuin numeroon ja iloitsee pelkonsa voittamisesta.

 Vaikeina päivinä työkaverit ovat tukena

Puhelimessa tunteja päivittäin viettävä Bergh on huomannut, että ihmisiä ei pidä onneksi pelätä. ”Myöskään televarainhankkijaa ei tarvitse pelätä. Olemme ystävällisiä tyyppejä ja haluamme vain kertoa asiamme. Jos ehdotuksemme ei kiinnosta, voi vaan kohteliaasti kieltäytyä”, Bergh muistuttaa.

Soittotyössä Bergh on hätkähtänyt sitä, kuinka moni muukin on joutunut kohtaamaan syövän. ”Keskustelemme usein ihmisten omista kokemuksista syövän kanssa”, Bergh kertoo.

Joskus voi käydä niin, että puhelimen toisesta päästä kuuluu vain vihaista huutoa. ”Sillloin pidän enemmän lyhyitä taukoja ja keskustelen työkavereiden kanssa. Niin siitä pääsee yli”, Bergh sanoo. Onneksi on aina myös onnistuneita päivä. Niiden päätteeksi Bergh kiiruhtaa harrastuksiinsa ratsastuksen ja näyttelemisen pariin.

Yhteisenä tavoitteena syövän voittaminen

Kuukausilahjoittajien hankkiminen Syöpäsäätiölle on Mette Berghille henkilökohtaisesti tärkeää. ”Tiedän mitä on menettää läheisensä. Olin 15-vuotias kun isäni kuoli syöpään. Minun on helppo perustella, miksi Syöpäsäätiö tarvitsee lahjoittajia”, Bergh toteaa.

Kuukausilahjoittajat tukevat kotimaista syöpätutkimusta, jonka avulla yhä useampi syöpään sairastunut paranee tai elää hyvää elämää syövästä huolimatta. Kuukausilahjoittajien tuella ylläpidetään myös neuvontapalveluita, jotka antavat neuvontaa ja tukea syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen.  Lue lisää kuukausilahjoittamisesta>>

 

Anu Koikkalainen