Tuoreen asiantuntijaraportin mukaan Suomi on jäämässä pahasti jälkeen kliinisten syöpälääketutkimusten määrässä verrattuna verrokkimaihin Euroopassa*. Jos suomalaisissa sairaaloissa ei enää tehdä riittävästi lääketutkimuksia, on vaarana, että emme enää pysty tarjoamaan syöpään sairastuneille parasta mahdollista hoitoa.

Tällä hetkellä kotimaisen syöpätutkimuksen innovaatioita on aiempaa hankalampaa viedä potilastutkimuksiin riittämättömien resurssien vuoksi.

”Elinvoimainen, korkealaatuinen kliininen tutkimus on ainoa tae tehokkaimpien uusien syöpähoitojen siirtymisestä potilaiden hyödyksi. Vain maailmanluokan kliinisen tutkimuksen varaan voidaan rakentaa maailman paras terveydenhuoltojärjestelmä”, painottaa Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors.

Syöpäsäätiön keräyksessä on mukana professori Sirpa Leppä HYKSin Syöpäkeskuksesta. Syöpäsäätiö myönsi viime syksynä monivuotisen suurapurahan Lepän johtamalle tutkimukselle, jonka tavoitteena on kehittää imukudossyöpien eli lymfoomien kliinisiä hoitoja. Tutkimuksessa mukana olevien potilaiden avulla testataan uusien hoitomuotojen tehoa ja kehitetään hoitoja nykyistä yksilöllisimmiksi.

”Kun diagnostiikka, hoitovasteen ja ennusteen arviointi tarkentuvat, hoidot voidaan kohdistaa yksilöllisemmin ja isompi osa potilaista paranee”, kuvaa Leppä kliinisen tutkimuksen merkitystä.

Syöpäsäätiön keräykseen voi tehdä lahjoituksen

 

*) Cancer Clinical Trials in Finland: Challenges and Opportunities, Jeroen Pouwels & al., 2019