Valtaosa rintasyöpään sairastuneista selviää. Uusia tehokkaita hoitokeinoja kuitenkin tarvitaan, koska tautiin kuolee Suomessa vuosittain lähes 900 naista.

”Meidän pitää ehdottomasti pystyä parantamaan levinneen rintasyövän hoitotuloksia. Immunoterapia on yksi lupaava mahdollisuus”, sanoo dosentti Juha Klefström Helsingin yliopistosta. Hänen ryhmänsä on kymmenen vuoden ajan saanut tutkimukseensa rahoitusta Syöpäsäätiöltä.

Uusi yhdistelmähoito etenemässä potilaskokeisiin

Klefströmin tutkimusryhmä on selvittänyt jo pitkään, voisiko Myc-syöpäproteiinin aiheuttamaa solukuolemaherkistymistä hyödyntää rintasyövän hoitomuotona. Kolmen viime vuoden ajan tutkimusta on tehty Syöpäsäätiön suurapurahan turvin.

Tutkimusryhmä työskentelee Helsingin yliopiston Meilahden kampuksella. Läheistä yhteistyötä tehdään HUSin yliopistosairaalan kanssa.

– Olemme tutkimuksessa näin pitkällä osittain siksi, että suomalaiset rintasyöpäpotilaat ovat halunneet lahjoittaa omaa kudostaan tutkimukseen, Klefström sanoo.

Työ alkoi jo kymmenisen vuotta sitten ja tulokset julkaistiin Nature Communications -lehdessä keväällä 2019. Levinnyttä rintasyöpää sairastaville tulokset saattavat olla lupaavia.

Lääkeyhdistelmän teho oli merkittävä koe-eläimissä ja Myc-positiivisissa ihmisen rintasyöpäkudoksissa. Seuraavaksi immuno-onkologisen hoidon turvallisuutta ja tehoa pitää tutkia rintasyöpää sairastavilla potilailla. Kliininen tutkimusaloite on lääkeyritysten arvioitavana.

Hyvä uutinen on se, että noin 40 prosentilla rintasyöpäpotilaista on Myc-proteiinitasot korkealla, mihin lääkkeen teho perustuu.

Syövän hoito murroksessa

Uudet syöpähoidot, kuten immunologiset lääkkeet, kohdistuvat sekä syöpäsoluihin että elimistön terveisiin soluihin. Lääkkeillä pyritään myös herättämään uinahtamaan päässeet elimistön omat puolustusjoukot eli tappajasolut.

Rintasyöpää ei ole perinteisesti totuttu hoitamaan immuuniterapialla. Vielä kymmenen vuotta sitten ei edes aavistettu, että tänä päivänä immuunipuolustuksen tappajasoluja hyödynnettäisiin näin suoraviivaisesti taistelussa syöpää vastaan.

Potilaan saamien lääkehoitojen oikean valinnan ja annostelun taustaksi on yhä enemmän saatavilla yksilöllistä tietoa syövän genetiikasta, solubiologiasta ja diagnostiikasta. Immuunijärjestelmän solujen läsnäolo ja toiminta yksittäisen potilaan syöpäkudoksessa on nousemassa keskiöön.

Tätä kaikkea tietoaineistoa on tärkeä hyödyntää potilaan parhaaksi. Syövän hoito perustuukin yhä enemmän vahvojen monialaisten tiimien yhteistyöhön.

– Meillä ei ole koskaan takeita siitä, tehoaako tietty tutkimuslääke syöpään. Tätä yritetään selvittää kliinisissä tutkimuksissa, joista on paljon yleistäkin hyötyä. Esimerkiksi lääkärit ja hoitajat saavat kokemusta uusista lääkkeistä ja valmiudet paranevat immunoterapian toteuttamiseen.

Kliiniset tutkimukset antavat myös toivoa levinnyttä rintasyöpää sairastaville tilanteessa, jossa muiden hoitojen teho on hiipunut. Immuuniterapia on nyt yksi lupaava mahdollisuus.

Lahjoituksilla lisää aikaa sairastuneille

”Unelmani syöpätutkijana on löytää tutkimukseni kautta sellainen syöpähoito, joka pystyy parantamaan levinneeseen syöpään sairastuneen. Vain niin kauan kuin tutkimusta tehdään Suomessa, tutkimustulokset on mahdollista saattaa viipymättä suomalaisen potilaan hyväksi”, korostaa Juha Klefström.

”Lahjoitusten avulla me tutkijat saamme lisää aikaa löytää ratkaisuja potilaiden hyväksi.”

Rakas lukijamme: osallistu joulukeräykseemme, jotta lupaavat tutkimushankkeet saavat jatkua. 

 

Teksti: Vuokko Maria Nummi

Kuva: Veikko Somerpuro