Syöpätutkimus on yksi suomalaisen tutkimuksen kansainvälisesti menestyneimmistä aloista. Saavutuksista huolimatta on kuitenkin vielä syöpiä, joita ei pystytä hoitamaan. Pahanlaatuinen aivokasvain on yksi hankalimmista syöpätaudeista, jossa kuolleisuus on edelleen hyvin korkea. Keskimääräinen potilaiden elossaoloaika on vain noin vuosi.

Syöpäsäätiö myönsi juuri monivuotisen suurapurahan Itä-Suomen yliopiston tutkimushankkeelle, jossa  kehitetään hoitoa kaikkein aggressiivisimpaan aivosyöpään, glioblastoomaan. Tavoitteena on lisätä merkittävästi potilaiden elinaikaa ja parantaa heidän elämänlaatuaan uudenlaisella kirurgian ja geenihoidon kombinaatiolla.

 

”Toisin kuin sytostaattihoitokuurit, geenihoito annetaan ainoastaan kerran aivokudokseen kirurgisen operaation yhteydessä. Kyseisellä seikalla on huomattava merkitys potilaiden toipumisen ja elämänlaadun kannalta,” kertoo tutkimusryhmän johtaja, akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala. Hoitoa tehostetaan vahvistamalla kehon luonnollista immuunipuolustusta, jotta elimistö pystyy tuhoamaan jäljellä olevat syöpäsolut.

Syöpäsäätiön rahoituksella on erittäin suuri merkitys pahanlaatuisen aivokasvaimen hoitojen kehittämisessä. ”Ilman Syöpäsäätiön tukea haastavat, uusien hoitomuotojen kehittämis- ja testausprojektit olisivat käytännössä mahdottomia suorittaa”, Ylä-Herttuala toteaa.

Puoli vuotta lisäaikaa

Kristina Franckin puoliso Arto sai diagnoosin pahanlaatuisesta ja parantumattomasta aivokasvaimesta. Kasvain oli niin syvällä aivoissa, että sitä ei voitu leikata. Hoidot olivat rajuja ja niillä saatiin vähän lisäaikaa.

”Viimeinen joulumme oli aivan ihana. Molempien lapset tulivat viettämään jouluaaton kotiimme, me nautimme ja söimme hyvää ruokaa. Arto oli jo huonossa kunnossa, mutta jostain hän sai voimia. Aivan kuin hän olisi saanut jonkinlaisen energiaruiskun sinä päivänä,” Kristina Franck muistelee.

Arto eli puoli vuotta syövän toteamisesta. Kaikesta huolimatta hän oli kiitollinen saamastaan hoidosta. Kristinan tarinan voi lukea Syöpäsäätiön sivuilta.

Syöpäsäätiö kerää jouluna lahjoituksia kotimaiselle syöpätutkimukselle, jotta se voisi tulevaisuudessa pelastaa jokaisen sairastuneen. Lahjoitukset ovat aivan keskeisessä roolissa siinä, että syöpätutkijoiden työ Suomessa voi jatkua.

 

Lahjoituksen syöpätutkimuksen hyväksi voi tehdä verkossa >>

Lahjoituksen voi tehdä myös tekstaamalla TUEN10 tai TUEN30 numeroon 16499. 10 euron tai 30 euron lahjoitus veloitetaan puhelinlaskussa.

 

Lisätiedot:

Syöpäsäätiö

Viestintä- ja varainhankintajohtaja Helena Hulkko, puh. 050 582 2211, helena.hulkko@cancer.fi
Yksityisvarainhankinnan päällikkö Kaija Laitinen, puh. 044 218 4331, kaija.laitinen@cancer.fi

Itä-Suomen yliopisto

Akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala, puh. 044 355 2075, seppo.ylaherttuala@uef.fi

 

Lisätietoa:

www.syopasaatio.fi/tarinat/uusi-geenihoito-tuhoaa-tulevaisuudessa-aivokasvaimen-jaanteita

www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/aivokasvaimet/