Tupakkatuotteiden käyttö Suomessa on vähentynyt, mutta edelleen 16 prosenttia miehistä ja 12 prosenttia naisista tupakoi säännöllisesti. Lisäksi nuuskan ja sähkösavukkeiden käyttö on lisääntynyt etenkin nuorten keskuudessa.

Suomessa joka toinen tupakoitsija kuolee tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin, ellei lopeta tupakointia ja joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista. Syövän riski pienenee kaikenikäisillä tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Kaikki tupakkatuotteet ovat haitallisia riippumatta siitä, käytetäänkö niitä polttamalla, nuuskaamalla vai pureskelemalla vai altistutaanko niille passiivisesti. Suurin syövän riski liittyy tupakan polttamiseen, sillä palamisprosessissa muodostuu lisää vaarallisia, syöpää aiheuttavia aineita. Nuuskassa on huomattavasti enemmän nikotiinia kuin savukkeissa ja siinä on syöpää aiheuttavia aineita.

Myös sähkösavuke ja e-shisha aiheuttavat nikotiiniriippuvuutta ja hengitettävät höyryt ovat haitaksi terveydelle.

Tapahtumia Syöpäviikolla

31.5. Etelä-Suomen Syöpäyhdistys
Neuvontahoitajat ovat tavattavissatorstaina 1.6. klo 12-15 HUS Syöpäklinikan aulan Olka-pisteessä. He kertovat yhdistyksen toiminnasta potilaille, läheisille sekä henkilökunnalle. Neuvontahoitajilta saa myös vinkkejä ja tukea tupakoinnin lopettamiseen.

31.5. Pohjois-Savon Syöpäyhdistys ja Kuopion kaupunki herättelevät Kuopiossa keskustelua tupakoinnista. Tupakkahahmot matkustavat Kuopion liikenteen kyydissä ja ovat Pyörön koululla klo 9.30 yhdessä Kalpan jääkiekkoilijan ja Kohtuu Kontion kanssa.

Kuopion torilla on klo 15-18 teemateltta, jossa voi käydä keskustelemassa ja hakemassa apua nikotiiniriippuvuuteen.
Lisätietoja Pohjois-Savon Syöpäyhdistys, Heidi Kolehmainen puh. 050 494 9238

Syöpämelonta Tornionjoelta Virolahdelle
Viisi syöpäpotilasta meloo koko Suomen rannikon tavoitteinaan lahjoittaa keräämillään varoilla Vaasan keskussairaalan onkologian osastolle PET-röntgenlaite ja tukea Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen toimintaa. Mukana eturauhassyövän sairastanut Kaj Haakana 68v, leukemian sairastanut Mikko Luokkamäki 41v, vatsasyövän sairastanut Reino Lähdemäki 60v, keuhkosyöpää sairastava Anders Myntti 64v ja melanooman sairastanut Mikael Nylund 54v.

22.5.                   Lähtö Vironlahdelta
24.5.                   Kotka
30.5.                   Sipoonranta, Helsinki
3.6.                     Hanko
6.6.                     Nötö
8.6.                     Iniö
9.6.                     Åva, Ahvenanmaa
16.6.                   Yyteri, Pori
25.6.                   Vaasa
4.7.                     Kalajoki
8.7.                     Hailuoto, Oulu
12.7.                   Tornio

Melontaa voi seurata Facebookissa ja Instagramissa: syöpämelonta-cancerpaddlingen.
Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Markku Suoranta, Pohjanmaan Syöpäyhdistys, puh. 010 843 6005

31.1. Savuton Suomi -päivä – Tulevaisuuden työpaikka on savuton
Savuton Suomi -päivän teemana on savuttomat työpaikat. Savuton Suomi kannustaa työpaikkoja pohtimaan savuttomuuttaan ja tarjoaa välineitä savuttomuuden edistämiseen. Päivän aikana järjestetään mm. savuttomuutta vauhdittava tietoisku eduskunnassa sekä muita työpaikkatapahtumia. Lisäksi samalla julkistetaan Suomi 100 – savuton työpaikka -tunnustuksen saaja.
Syöpäjärjestöt on mukana Savuton Suomi -verkostossa.

31.5. Kansainvälinen tupakaton päivä
Päivää on vietetty vuodesta 1987 alkaen Maailman terveysjärjestön (WHO) aloitteesta. Päivän aikana  kiinnitetään maailman huomio tupakan laajaan käyttöön, tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin ja kuolemiin.