Aspiriini pienentää pitkäaikaisesti paksusuolisyövän riskiä geneettisesti alttiilla riskihenkilöillä. Suojaava vaikutus jatkuu pitkäaikaisesti jopa 10-20 vuoden ajan lääkkeen käytön jälkeen.

Kansainvälisessä tutkimuksessa 861 syövälle altistavaa geenivirhettä kantavaa henkilöä satunnaistettiin saamaan päivittäin joko 600 mg aspiriinia tai lumelääkettä 2-4 vuoden ajan. Henkilöitä seurattiin vähintään 10 vuoden ajan tutkimusjakson jälkeen, osaa jopa 20 vuotta. Aspiriinia käyttävistä 40 sai paksusuolisyövän, mutta lumelääkettä käyttävistä 58.

Tutkimukseen osallistui 149 suomalaista potilasta ja tutkijoita Jyväskylän ja Helsingin yliopistoista. Tulokset on julkaistu arvostetussa The Lancet-tiedelehdessä.

Tutkittavilla henkilöillä oleva periytyvä geenivirhe, Lynchin oireyhtymä, on yleisin syövälle altistava geenivirhe. Kyseinen virhe on noin yhdellä 250:sta henkilöstä, useimmiten tietämättä. Nämä henkilöt sairastuvat usein nuorehkolla iällä mm. suolen, kohdun, virtsaelinten ja sappiteiden syöpiin. Syöpäriskiä ja ennustetta voidaan parantaa seurannan ja syövän ehkäisytoimien avulla, joten riskigeenin selvittämisestä on hyötyä, mikäli lähisukulaisilla on esiintynyt useita syöpiä.

Suomalaiset tutkijat ovat olleet ensimmäisinä maailmassa löytämässä ja tutkimassa kyseistä geenivirhettä. Syöpäsäätiö on ollut mukana rahoittamassa tutkimusta.

Lue lisää Jyväskylän yliopiston tiedotteesta.

Lisätiedot: Professori Jukka-Pekka Mecklin, KSSHP ja Jyväskylän yliopisto, jukka-pekka.mecklin@ksshp.fi,  p. +358 50 361 5920