Mia ja Janiina saivat rintasyöpädiagnoosit syksyllä 2017. Syöpä tuo harvoin mukanaan mitään hyvää, mutta tässä tarinassa se toi uuden korvaamattoman ystävän. 

Janiina Hill oli vasta 36 –vuotias, kun hän sai rintasyöpädiagnoosin syyskuussa 2017. Muutamaa kuukautta myöhemmin saman kohtalon koki 33 –vuotias Mia Männistö.

”Me asumme samassa kaupungissa, mutta emme tunteneet toisiamme aikaisemmin. Liityimme viime syksynä samaan vertaistukiryhmään Facebookissa ja huomasimme, että asumme samalla paikkakunnalla. Sovimme heti treffit sairaalan kanttiiniin”, Mia kertoo. ”Meidän molempien syöpähoidot olivat myös alkamassa tuolloin. Siitä tämä meidän ystävyys lähti käyntiin.”

Janiina muistelee, että hän oli heti ensi tapaamisella vaikuttunut Mian voimaannuttavasta olemuksesta:
”Kun näin Mian ensimmäisen kerran, ajattelin heti, että tuossa naisessa on jotain aivan uskomatonta ja hänestä saan voimavaroja ja tukea. Sellaisia asioita, joita kukaan muu ei voisi antaa tämän matkan aikana.”

Matkantekoa yhdessä

Syöpään sairastuminen on kokemus, joka muuttaa aina elämää. ”Me molemmat kävimme läpi sytostaattihoidot, Janiinalla ne alkoivat vähän aikaisemmin, kuin minulla. Lisäksi Janiina sai vielä sädehoitoja. Olemme yhdessä käyneet läpi tätä fyysistä ja henkistä matkaa. Se on varmasti ollut sellainen kokemus, joka nitoo meidät yhteen koko loppuelämäksi”, toteaa Mia.

”Syövästä ei ole koitunut montaa hyvää asiaa, mutta se on ihanaa, että sen kautta sain uuden ystävän”, Mia jatkaa.

Vertaistuen voima

Janiina ja Mia ovat keskustelleet paljon vertaistuen voimasta.  ”Janina on sanonutkin, että vain syövän itse läpikäynyt ihminen voi oikeasti ymmärtää, miltä tämä kaikki tuntuu. Vaikka toinen olisi vain hiljaa ja kuuntelisi, niin hän silti tietää tismalleen ne tunteet ja ajatukset, jotka liittyvät tähän sairauteen”, Mia kertoo.

Saman sairauden kokenut osaa parhaiten tukea syövän kanssa elävää ja auttaa häntä jaksamaan arjessa. Molemmat ystävykset korostavat sitä, että yksikään syöpään sairastunut ei saisi jäädä ilman tukea.

”Toivomme, että jokainen löytäisi itselleen tuen ja turvan. Samanlaisen, kuin me olemme olleet toisillemme”, Janiina kuvailee.

”Syöpä on ihmistä isompi asia”

Syöpä on niin raskas asia kantaa, että kenenkään ei tarvitse pystyä siihen yksin. ”Se on ihmistä isompi asia”, Mia toteaa. ”Siihen tarvitsee tukiverkostoa, ystäviä ja läheisiä. Meillä on ollut paljon onnea matkassa –  ensinnäkin se, että olemme täällä tänään. Lisäksi olemme saaneet nauttia Suomen lääkehoidoista, sekä olemme löytäneet toisemme tämän kokemuksen kautta.”

Janiina ja Mia haluavat toimia tarinallaan esimerkkinä siitä, ettei kenenkään tarvitse jäädä yksin. Lisäksi he ovat yhdessä löytäneet erilaisia keinoja selviytyä yhdessä vaikeistakin ajoista.

”Puhumisen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Me olemme yhdessä käsitelleet erilaisia tunteita keskustellen, kiroillen, itkien, raivoen ja tietysti myös nauraen. Olemme vieneet toiselle mehukeittoa silloin, kun toinen on ollut heikoilla”, Janiina ja Mia kertovat yhdessä.

”Elämästä ei koskaan tiedä milloin se hetki koittaa, kun myös itse tarvitsee vuorostaan apua,” Mia muistuttaa.

Roosa nauha –keräys on upea kokemus

Tänä vuonna Roosa nauha -keräys tuntuu Miasta ja Janinasta erityisen merkitykselliseltä. Molemmat esiintyvät Roosa nauha 2018 -kampanjavideossa kasvoillaan.

”Kun syöpä kosketti itseä, myös suhtautuminen Roosa nauha –keräykseen muuttui. On upea kokemus olla osana tätä hienoa ja tärkeää työtä”,  Mia toteaa kiitollisena, johon ystävä jatkaa:
”Tulen tekemään kaikkeni Roosa nauha -keräyksen hyväksi tästä lähtien. Muuta en voi.”

Tue syöpätutkimusta, tee lahjoitus täällä >>

Sara Salo
Kuvaaja: Ilkka Kärkkäinen dynamo&son