Syöpäsäätiö on myöntänyt 450 000 euron suurapurahan Turun yliopiston tutkimushankkeelle, jonka tavoitteena on selvittää syöpäsolun sisäisiä mekanismeja rintasyövässä ja pahanlaatuisessa aivosyövässä. 

Turun yliopiston tutkimuksessa selvitetään syövän syntymisen ja hoitovasteen kannalta tärkeän syöpäsolun sisäisen mekanismin toimintaa sekä rintasyövässä että pahanlaatuisessa aivosyövässä eli glioblastoomassa.

”Normaaleissa soluissamme tämä PP2A-niminen mekanismi pyrkii estämään solujen muuntumista syöpäsoluiksi. Tutkimuksissa on aiemmin selvinnyt, että tämän solun tärkeän jarrumekanismin vahingoittuminen tai häiriintyminen mahdollistaa syöpäsolujen syntymisen ja niiden kehittymisen. Ongelmallista on, että näin syntyneisiin syöpäsoluihin nykyiset syöpälääkkeet eivät tehoa”, professori Jukka Westermarck kertoo.

Uudet lääkeaineet saattavat estää solujen muuntumisen syöpäsoluiksi

Westermarckin johtama työryhmä on kyennyt osoittamaan, että PP2A:n toimintaan kohdistuvat uudet lääkeaineet yhdistettynä nykyisiin syöpälääkkeisiin voivat lisätä syövän hoidon tehoa. Tutkimus keskittyy siihen, pystytäänkö PP2A:n aktiivisuutta lisäävillä lääkeaineilla parantamaan rintasyöpä- ja aivosyöpäsolujen hoitovasteita tai mahdollisesti jopa estämään kokeellisen rintasyövän syntyminen kokonaan.

PP2A:ta on tutkittu vielä varsin vähän verrattuna moniin muihin syövän etenemisen mekanismeihin. ”Käytössämme olevat uudet lääkeaineet ovat vasta hiljattain kehitettyjä ja olemme kehityksen kärjessä näiden molekyylien vaikutusten tutkimisessa maailmanlaajuisesti. Uskomme, että tutkimuksen tuloksista on hyötyä lisääntyneen syövän perusmekanismien ymmärtämisen kautta koko syöpätutkimuskentälle”, Westermarck tiivistää.

Rahoitus on välttämätöntä

”Lääkärinä ja tutkijana vilpitön tavoitteeni on, että tutkimustuloksemme tulee jossain vaiheessa auttamaan syöpäpotilaiden kliinisessä hoidossa. Syöpäsäätiön rahoitus on aivan välttämätön tuki tämän tavoitteen saavuttamisessa. Ilman tätä rahoitusta tutkimussuunnitelmassa tehtyjä töitä ei saataisiin tehtyä”, Westermarck kiittelee.

 

Lisätietoja:

Turun yliopisto
Professori Jukka Westermarck, puh. (029) 450 2880, jukka.westermarck@utu.fi

Lue lisää: https://www.syopasaatio.fi/tarinat/maraton-on-pienta/

Syöpäsäätiön ja Suomen Syöpäyhdistyksen rahastoista myönnetyt apurahat vuonna 2018

Lue täältä lisää tutkijoistamme ja siitä, millaista tutkimusta lahjoitusvaroilla tehdään!