Vain osa eturauhassyövistä aiheuttaa haittaa. Turkulaiset tutkijat kehittävät magneettikuvausmenetelmää, jonka avulla hoitoa tarvitsevat syövät voidaan erottaa vaarattomista nopeasti, tarkasti ja edullisesti.

Viiden tai kymmenen vuoden kuluttua eturauhasen magneettikuvaus on niin nopea, tarkka ja kustannustehokas tutkimus, että kaikista epäilyttävistä muutoksista ei tarvitse ottaa näytettä. Tarkan alkuvaiheen diagnostiikan ansiosta lääkärit voivat hoitaa vain ne syövät, jotka ovat oikeasti vaarallisia.

Näin tapahtuu, jos radiologian professori ja teknisen fysiikan osaston diplomi-insinööri Hannu Arosen visio toteutuu.

Magneetti edellä

Jo nyt Turun seudulla käytetään eturauhassyövän alkuvaiheen diagnostiikassa professori Arosen kehittämää magneettikuvausmenetelmää. Nykyistä tarkempia ja kustannustehokkaampia magneettikuvaustekniikoita tarvitaan, jotta eturauhassyöpää ei yli- tai alihoideta.

”Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä. Yli puolella kahdeksankymppisistä miehistä on jotain syöpäkudosta eturauhasessa, mutta vain osa niistä on vaarallisia”, Aronen selvittää.

Suurin osa miesten eturauhassyövistä ei etene, eikä niitä siksi välttämättä tarvitse hoitaa. Niitä ei kannata hoitaa myöskään varmuuden vuoksi, sillä hoitoon voi liittyä haittoja, jotka vaurioittavat potenssista vastaavia hermoja tai heikentävät virtsanpidätyskykyä.

Diagnosointi murroksessa

”Etsimme magneettikuvausmenetelmiä, joilla vaaralliset syövät voidaan erottaa vaarattomista”, kertoo Arosen kanssa työskentelevä tutkijalääkäri Ivan Jambor.

Arosen, Jamborin, Parisa Movahedin, Jussi Toivosen ja Iliana Montoyan työn ansiosta urologi saa tietää tarkalleen, missä kohdassa syöpä on.

Tällä hetkellä eturauhasen magneettikuvaus kestää vartin, kun se tehdään Jamborin kehittämän kuvausohjelman mukaan. Vuoden tai parin kuluttua kuvaus hoitunee jo viidessä minuutissa.

Puoliautomaattiset tietokoneohjelmat määrittelevät kuvaussekvenssien perusteella, onko eturauhasessa syöpää ja kuinka vaarallinen se on. Lopullisen diagnoosin tekee patologi.

Miehet aiempaa valveutuneempia

Nykyisin on tapana ottaa eturauhasesta ultraääniohjauksessa solunäyte, jos mieheltä epäillään eturauhassyöpää eli jos eturauhasen solujen tuottaman glykoproteiinin pitoisuus veressä on toistuvasti koholla. Näytteen ottaminen voi aiheuttaa bakteeritulehduksen, ja siksi niitä ei pitäisi ottaa turhaan.

Nyt näyttää siltä, että osa solunäytteistä voidaan jatkossa jättää ottamatta. Professori Hannu Arosen tutkimusryhmän kehittämä lyhyt magneettitutkimus on osoittautumassa niin hyväksi, että se suositellaan tehtäväksi ensin. Vasta sen jälkeen mietitään, tarvitaanko koepaloja tai muita lisätutkimuksia.

”Näiden menetelmien avulla on mahdollisuus säilyttää potilaan itsemääräämisoikeus aiempaa paremmin. On kahdeksankymppisiä miehiä, joille seksuaalisuus on edelleen hyvin tärkeää, ja kuusikymppisiä, jolle se ei ole”, Aronen kertoo.

Teksti: Emmi Oksanen
Kuva: Vesa-Matti Väärä

LKT, DI Hannu Aronen ja hänen tutkimusryhmänsä saivat vuonna 2015 Syöpäsäätiöltä 80 000 euron kaksivuotisen apurahan tutkimukseensa Uusien magneettikuvaustekniikoiden käyttö eturauhassyövän havaitsemisessa ja diagnostiikassa.