Urologian ylilääkäri Peter Boström haluaa, että jonain päivänä eturauhasen syöpää seulotaan magneettikuvauksella.

Jo lähitulevaisuudessa magneettikuvauksesta voi tulla eturauhassyövän ensisijainen diagnosointimenetelmä. Magneettikuvausta voitaisiin hyödyntää myös eturauhasen syövän seulonnoissa, joita ei vielä järjestetä, koska täsmällisiä analysointimenetelmiä ei ole.

Tällä hetkellä eturauhasen syövän määrittely alkaa verinäytteestä. Mikäli eturauhasen merkkiaineen (PSA) määrä osoittautuu normaalista poikkeavaksi, eturauhasesta otetaan koepala syövän tarkkaa tyypittelyä ja hoitosuunnitelmaa varten.

Ylilääkäri, dosentti Peter Boströmin mukaan vallitseva käytäntö ei ole hyvä, koska se aiheuttaa vääriä johtopäätöksiä sekä tarpeettomia jatkotutkimuksia ja hoitoja.

Ensin magneetti, sitten muut

”Koska PSA-testi on epätarkka, koepalan analysointi myöhemmin voi osoittaa syöpäepäilyn aiheettomaksi tai saatetaan todeta niin sanottu merkityksetön syöpä”, kertoo Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä Boström.

Tällä hetkellä magneettikuvausta hyödynnetään jo eturauhassyövän hoitojen suunnittelussa, ja se toimii hyvin. Nyt Peter Boströmin tutkimustyhmä selvittää, kannattaisiko diagnosointiketju aloittaa magneettikuvauksella.

Boströmin johtamaan, vuonna 2015 käynnistettyyn tutkimushankkeeseen osallistuvat Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan lisäksi Helsingin ja Tampereen yliopistolliset keskussairaalat sekä Porin keskussairaala. Aineistossa on mukana neljäsataa 50–70-vuotiasta miestä.

Boströmin mukaan magneettikuvaus parantaisi sekä koepalan avulla tehtävän diagnoosin että hoitojen osumatarkkuutta. Nykyisin kudosnäytteet otetaan neulalla ilman tarkkaa kohdentamista.

”Koepaloja otetaan paljon, koska tavallisessa ultraäänessä nähdään vain pieni osa kasvaimista. Jos syöpäkasvain tunnistettaisiin magneettikuvauksella, koepala voitaisiin ottaa heti oikeasta kohdasta eikä eturauhasen muuhun kudokseen tarvitsisi kajota.”

Tarkemman tiedon perusteella lääkäri pystyisi suunnittelemaan myös leikkaushoidon aiempaa tarkemmin.

”Muun muassa potilaan erektiohermoja voitaisiin säästää, mikäli syöpä antaa siihen mahdollisuuden”, Boström jatkaa.

Luotettavasti ja helposti

Peter Boström muistuttaa, että hankalasti diagnosoitava eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Koko yhteiskunta hyötyisi, jos eturauhassyövän hoitojen tarvetta pystyttäisiin ennakoimaan samalla tavalla kuin esimerkiksi rintasyövän.

”Magneettikuvaus olisi helposti toteutettava ja luotettava eturauhassyövän seulontamenetelmä. Sitä voisi käyttää samalla tavalla kuin mammografiaa rintasyövän seulonnoissa”, Boström perustelee.

Boströmin tutkimukseen sisältyy myös biomarkkeriosuus, jossa selvitetään mahdollisuuksia kehittää PSA-testistä nykyistä tarkempi. Lisäksi tutkijat selvittävät, miten paljon komplikaatioita liittyy koepalojen ottoon ja miten erityisesti infektiokomplikaatioita voisi ehkäistä.

Dosentti Peter Boströmin tutkimusryhmä sai vuonna 2016 Syöpäsäätiön kolmivuotisen 150 000 euron apurahan tutkimukseensa Kohti parempaa eturauhassyövän diagnostiikkaa – MRI-kuvauksen ja uusien biomarkkereiden hyödynnys infektiokomplikaatioita välttäen.

Lue täältä lisää tutkijoistamme ja siitä, millaista tutkimusta lahjoitusvaroilla tehdään!