Tutkimusmatkalla: Professori Lauri Aaltonen

Syöpätutkija Lauri Aaltonen on kasvaingenomiikan professori Helsingin yliopistossa. Kysyimme häneltä kuusi kysymystä hänen matkastaan tutkijana.

  1. Mistä syöpätutkimuksessa on pohjimmiltaan kysymys?

Edistyksestä, ihmiskunnan pyrkimyksestä parempaan, ihmiselle ominaisesta halusta vaikuttaa kohtaloon aktiivisesti eikä alistua sattuman oikuille.

  1. Miksi haluat olla tehdä tutkimusta?

Tutkimustyö on monella tavoin palkitsevaa. Uuden etsiminen ja löytäminen sinänsä on kiehtovaa, ja se, että työ tapahtuu koko ihmiskunnan hyväksi antaa sille tarkoituksen huonoinakin päivinä.

  1. Milloin tiesit, että haluat tutkijaksi? Oliko päätös itsestään selvä vai pidempi prosessi?

Olin jo lukiossa kiinnostunut genetiikasta, mutta vasta kun väitöskirjatyö johti kansainvälisiin läpimurtoihin tutkimus imaisi minut mukaansa siten, että kliiniseen lääkärintyöhön ei ollut enää paluuta.

  1. Mitkä ovat olleet urasi kohokohtia? Mitä niihin pääseminen on edellyttänyt?

Yhdellä iskulla tapahtuneet geenilöydöt. Alkuun pääsyssä keskeistä oli tutkimusresurssien ohella korkealle tähtäävä ohjaaja – Akateemikko de la Chapelle –  ja oma mielenkiinto tutkimusaiheeseen. Kyky yhdistää erilaisia näkökulmia niin tieteellisen ongelman ratkaisussa kuin johtamisessa on hyödyllinen. Väestön tutkimusmyönteisyys on ollut keskeinen tekijä, ja olen hyvin kiitollinen tutkimuksiimme osallistuneille suomalaisille korvaamattomasta avusta.

  1. Miltä tutkimuksesi tulevaisuus näyttää? Mikä on suurin tavoitteesi tutkimustyösi osalta?

Näkymät eteenpäin ovat yhä kiihtyvän teknisen kehityksen myötä huimaavat. Olen jo pitkään voinut tuntea varmaksi, että syöpä tullaan jonain päivänä voittamaan, vaikka aikataulua sille ei kukaan uskalla antaa. Tämä ei tietenkään ole yksittäisen tutkijan vaan koko tutkijayhteisön tavoite.

  1. Moni ajattelee, että valtio tukee syöpätutkimusta riittävästi eikä lahjoituksia tarvita. Mitkä ovat terveisesi lahjoittamista harkitsevalle henkilölle?

Jokainen euro on tärkeä. Esimerkiksi vasta laboratorion perustaneille nuorille syöpätutkijoille Syöpäsäätiön rahoitus on erittäin tärkeä resurssi, joka on mahdollistanut monen menestyksekkään tutkijan urapolun.

Lähde sinäkin tutkimusmatkalle, joka pelastaa henkiä. Liity Syöpäsäätiön kuukausilahjoittajaksi täältä >>>

Paytrail käyttöehdot