Kun hymy palaa takaisin

Kun pienellä Toddella todettiin leukemia, alkoi koko perheen yhteinen kamppailu, joka sai viimein onnellisen lopun.

Silloin romahdin lattialle.

Lääkäri kertoi, että Todde oli todella sairas. Saimme 45 minuuttia aikaa pakata tavarat ja lähteä ambulanssilla Tampereelle. Muistan Todden ja mieheni Freddyn ilmeet, muistan tarkkaan mitä minulla oli päällä. Shokki oli valtava.

Toddella todettiin leukemia ja maaliskuussa 2011 hänelle tehtiin kantasolusiirto. Se oli kaikkien osastolla olleiden leukemialasten vanhempien pahin pelko.

Kuinka monta meitä on taistelun jälkeen?

Todde joutui olemaan välillä kahdeksankin viikkoa eristyksissä. Poika kärsi myös masennuksesta ja lopetti puhumisen. Lopulta elämä alkoi voittaa, kun uusi luuydin alkoi näyttämään elämänmerkkejä.

Kaikista raskainta Todden sairauden aikaan oli epävarmuus siitä, että olisko meitä enää viisi taistelun jälkeen? Oli myös raskasta olla jatkuvasti erossa muusta perheestä. Toinen meistä vanhemmista oli aina vuoroviikoin Todden kanssa sairaalassa ja toinen kotona Todden sisarusten kanssa. 

Sitten elämä voittaa

Nyt Todde on terve ja pikkuautoja keräilevä poika ja hän täyttää jo 14 vuotta elokuussa. Joudumme kuitenkin elämään jälkivaikutuksien kanssa, sillä Todde tarvitsee edelleen hoitoja noin joka kuudes viikko. Koulussa pärjääminen oli aluksi iso huoli, koska joillekin potilaille voi tulla oppimisvaikeuksia. Todde pärjää kuitenkin hyvin.

Todden sairauden myötä elämämme muuttui täysin. Olimme mieheni kanssa molemmat uraihmisiä ja matkustimme paljon. Sairauden jälkeen arvot menivät uuteen järjestykseen. Nyt elämme tässä hetkessä  emmekä odota vain viikonloppuja tai lomaa. Tylsä arki on parasta.

Hyvää voi tehdä itsekin

Todden sairauden aikana olimme tekemisissä monen hienon järjestön kanssa, mutta kaipasin vielä jotakin muuta.  Siksi olin mukana perustamassa Projekt liv -yhdistystä, jonka tarkoituksena on tuoda iloa pitkäaikaissairaiden ja heidän perheidensä arkeen.  Meidän iskulause on ”to bring back a lost smile” ja se on aivan huippua, kun kadonnut hymy palaa!

Myös Todde auttaa välillä yhdistyksen askareissa. Project liv on ollut tärkeä koko meidän perheelle ja on kiva, että lapsetkin ehdottaa uusia ideoita.

Nyt nautimme elämästä täysillä

Kun Toddella alkoi olla asiat hyvin, minä sain huonoja uutisia. Minulla todettiin kallonpohjan kasvain 2015 ja jouduin isoon leikkaukseen. Toipuminen on kestänyt kauan, eikä kaikki ole kunnossa vieläkään.

Kun saimme mahdollisuuden muuttaa kolmeksi vuodeksi Miamin lämpöön päätimme nopeasti, että tämä on hyvä tilaisuus. Nyt voimme olla perheen kesken ja nauttia elämästä täysillä. Ja niin teemme. Tottakai arki on samanlainen täälläkin, mutta emme enää valita pienistä asioista.

– Nina Brännkärr-Friberg

Tee lahjoitus tutkimukseen, joka pelastaa henkiä: www.syopasaatio.fi/lahjoita/

Paytrail käyttöehdot