Lue historiastamme

Syöpäsäätiön pitkäjänteinen työ syöpää vastaan alkoi sotien jälkeen. Nykyään Suomi on syövänhoidon mallimaa, mutta yhä on paljon tehtävää.

Syöpäsäätiö perustettiin Helsingissä vuonna 1948 ja sen tarkoituksena oli luoda edellytykset syöpätautien varhaiselle toteamiselle. Säätiön perustajat halusivat ennen kaikkea saada aikaan poliklinikoita, joissa syöpä voitaisiin diagnosoida nopeasti.

Pian Syöpäsäätiön perustamisen jälkeen säätiön hallitus haki Syöpäyhdistyksen jäsenyyttä. Syöpäsäätiö ja Syöpäyhdistys työskentelivät yhdessä vuodesta 1949 alkaen, ja yhteistyö vahvistettiin vuonna 1952.

Suomen ensimmäinen varainkeräys syövän torjunnan tehostamiseksi aloitettiin Syöpäyhdistyksen kanssa helmikuussa 1950. Keräyksen suojelijoiksi lähtivät presidentti ja rouva Juho Kusti Paasikivi.

Tavoitteena oli tuoda parannusta syöpäpotilaiden kurjaan hoitotilanteeseen ja mikäli varoja kertyisi riittävästi, luoda edellytykset tieteellisen tutkimustyön tekemiselle.

Keräyksen yksi iskulauseista oli ”Syöpä voidaan voittaa”.  Tällä iskulauseella kansaa haluttiin valistaa ja rohkaista hakeutumaan oireiden ilmetessä mahdollisimman nopeasti lääkärin tutkimuksiin.

Tavoitteet täyttyivät yli odotusten: huomattavan keräystuoton turvin pystyttiin käynnistämään sädehoito Turussa sekä avaamaan uusi sädehoitokoti ja Suomen ensimmäinen syöpäpoliklinikka Helsinkiin. Myös hoitotulokset kohenivat, kun syöpään sairastuneet hakeutuivat valistuksen rohkaisemina entistä aiemmin hoidon piiriin.

Lahjoitustasi tarvitaan yhä

Sodan runtelemassa Suomessa syövän hoito oli pahasti muista Euroopan maista jäljessä, ja syöpää pidettiin yleisesti jopa lääkärikunnan keskuudessa sairautena, johon hoitoa ei ollut. Vuosikymmenten saatossa Syöpäsäätiö ja lahjoittajat ovat vaikuttaneet merkittävästi siihen, että yhä useampi voittaa vaikean sairauden.

Nykyään Suomi on syövän hoidon mallimaa. Säätiön toiminnan ensi vuosikymmeninä vain kolmannes syöpään sairastuneista voitiin parantaa, nyt jo kaksi kolmesta paranee.

Vielä on kuitenkin paljon tehtävää. Syöpään kuolee vuosittain noin 11 000 suomalaista, eli syöpä on joka viidennen suomalaisen kuolinsyy.

Lahjoittamalla Syöpäsäätiölle autat jatkamaan työtä syövän voittamiseksi. Sinun avullasi tutkijat voivat jatkaa läpimurtojen tavoittelua ja uusien ihmeiden tekemistä. Lahjoituksesi ansiosta myös sairastuneet ja heidän läheisensä saavat tarvitsemansa tuen sairauden eri vaiheissa.