Anne Kukkohovi: ”Tämä on rakkaudenosoitus äidilleni”

Kauneusalan yrittäjä, juontaja Anne Kukkohovin rakas äiti menehtyi syöpään puoli vuotta sitten. Anne haluaa avata ihmisten silmät: ”Vain tutkimuksen avulla varmistetaan, että voimme tulevaisuudessa paremmin.”

”Äidin kohdalla arvasin, että jotain oli pielessä. Sitten häneltä löydettiin harvinainen syöpä, joka löydetään usein todella myöhään. Myös pari ystävääni on sairastunut. Se on raskasta.

Oman äitini kohdalla kävi niin, että äiti oikeastaan kielsi asian. Hän kyllä tiesi mistä oli kyse, mutta emme koskaan sanoneet, että äiti sairastaa syöpää. Äiti kieltäytyi hyväksymästä syöpää, koska oli menettänyt ystävänsä ja veljensä sille. Pelko oli kova, nimenomaan syövän pelko, koska hän oli nähnyt taistelun ja oli kauhuissaan.

Äidin kanssa tehtiin kaikki mitä voitiin

Syöpähoito on Suomessa aivan äärimmäisen hyvää. Äitini sairauden kanssa tehtiin kaikki mitä voitiin, elämänlaatu pysyi hyvänä ja se oli tärkeää.

Minulla oli lämmin fiilis hoidoista ja kaikki lääkärit olivat ihania koko sairauden ajan. Vaasassa oli aivan mahtava onkologi, joka antoi aikaansa ja oli avoin. Sain puhua hänen kanssaan myös kahden kesken. Arvostan kovasti, että hän varasi minulle aikaansa ja sain puhua. Koko henkilökunta oli ihania ihmisiä, he auttoivat meitä paljon.

Tiesin, että syöpä oli parantumaton ja otin selvää, miten loppuajasta tulee mahdollisimman hyvää. Vaasassa tehtiin todella kauniisti kaikki ja esimerkiksi kipulääkkeitä annettiin niin paljon kuin vaan mahdollista. Kuolinkamppailun katsominen oli silti rankkaa.

Tutkimus tarvitsee varoja

Suomessa on korkealaatuinen hoito, mutta tutkimusta tarvitaan silti lisää. Tutkimuksen tukeminen on tärkeää, sillä syöpiä on monia erilaisia ja monessa eri muodossa. Tutkimukseen pitää saada varoja, että pysytään maailman kärjessä ja pystytään parantamaan syöpä lopullisesti. Tutkimuksen avulla päästään lopulta siihen, että tätä tuskaa ei enää olisi.

Asiasta pitää myös puhua, sillä syöpää sairastetaan niin paljon. Myös saattohoidolle ja palliatiiviselle hoidolle pitää antaa arvoa.

Tutkijoille syvältä kumpuava kiitos

Olen ollut mukana Syöpäsäätiön kampanjassa rakkaudenosoituksena äidilleni.

Jos halutaan kukistaa syöpä, tutkimuksen roolia ei voi vähätellä. Vain tutkimuksen avulla varmistetaan, että voimme tulevaisuudessa paremmin.

Tutkijoille haluaisin antaa syvältä kumpuavan kiitoksen, sillä arvostan heidän työtään valtavasti. Se on työtä, jolla on tarkoitus ja he tekevät ihmisten elämästä laadukkaampaa. Kannustan kaikkia tukemaan tutkimusta, sillä syöpä koskettaa ihan jokaista meistä.”

Tue lahjoituksella tutkimusta, joka pelastaa henkiä: www.syopasaatio.fi/lahjoita

Paytrail käyttöehdot