Saavutukset

Lahjoitusvarojen avulla Syöpäsäätiö edistää muun muassa syövän varhaista diagnostiikkaa, ehkäisyä ja hoitoa sekä varmistaa, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin vaikean sairauden kanssa.

Syöpäsäätiö on tukenut suomalaista syöpätutkimusta jo yli 60 vuoden ajan. Tutkimusapurahojen jakamisen lisäksi Syöpäsäätiö avustaa taloudellisesti Suomen Syöpäyhdistystä ja Syöpärekisteriä. Nämä kolme toimijaa ovat historian saatossa yhdessä Syöpäjärjestöinä edistäneet syövän varhaista diagnostiikkaa, hoitoa sekä potilaiden neuvontaa ja kuntoutusta.

Syöpäjärjestöjen saavutuksia syövänhoidon kehittämisessä on esimerkiksi syövän sädehoidon käynnistäminen Suomessa, syövänhoidon tasa-arvon edistäminen, palliatiivisen ja saattohoidon kehittäminen sekä syövänhoidon tulosten parantuminen: Syöpäsäätiön toiminnan alussa vain kolmannes sairastuneista voitiin parantaa, nyt jo kaksi kolmesta paranee.

Lisäksi Syöpäsäätiö työskentelee osana Syöpäjärjestöjä myös syövänehkäisyn eteen. Tästä merkittävänä esimerkkinä on Syöpäjärjestöjen ansiosta Suomessa aloitetut syöpäseulonnat. Esimerkiksi kohdunkaulan syöpää on seulottu jo 1960-luvulta alkaen menestyksekkäästi ja tautiin sairastuminen ja kuoleminen ovat maailman matalimmalla tasolla. Myös rintasyöpäkuolleisuus on vähentynyt seulontojen avulla 1980-luvulta lähtien. Yksi terveyden edistämisen ja vaikuttamistyön merkittävistä saavutuksista on tupakoinnin ja siihen liittyvien syöpätapausten ja syöpäkuolemien väheneminen Suomessa. Syöpäjärjestöillä oli tärkeä rooli, kun Suomi yhtenä ensimmäisistä maista maailmassa sääti tupakkalain 1970-luvulla.

Vaikka yhä useampi selviää syövästä, vielä riittää tehtävää. Viidessäkymmenessä vuodessa syöpään sairastuneiden määrä on yli kolminkertaistunut. Syöpään kuolee vuosittain noin 11 000 suomalaista, eli syöpä on joka viidennen suomalaisen kuolinsyy.

Päivittäin yli 80 suomalaista saa kuulla sairastavansa syöpää. Syöpä ei kosketa ainoastaan sairastunutta, vaan myös läheisiä, tuttavia, ystäviä, sukulaisia, naapureita. Koska syöpä koskettaa yhä useampaa meistä, tarvitaan syövän vastaiseen taisteluun yhä kipeämmin varoja.

Paytrail käyttöehdot