Kun Syöpäsäätiön toiminta käynnistyi, syöpä oli sairaus, jota pidettiin voittamattomana. Vain 30 prosenttia syöpään sairastuneista selvisi. Alkoi määrätietoinen työ syövän nujertamiseksi. Vuosikymmenten kuluessa tutkija toisensa jälkeen on inspiroitunut ajatuksesta, että syöpä voidaan voittaa.

Mitä 70 vuoden tutkimusmatkalla on saatu aikaan?

Nykyään 70 % sairastuneista selviää. Syöpätutkimus on yksi suomalaisen tutkimuksen kansainvälisesti menestyneimmistä aloista ja tuoreen tutkimuksen mukaan Suomi on maailman kahdeksan kärkimaan joukossa, kun mitataan syövästä selviytymistä.

Syöpäsäätiö käynnisti aikanaan sädehoidot Suomessa ja kehittämiemme kansallisten seulontaohjelmien ansiosta syöpään sairastuneiden ja menehtyneiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Syöpäsäätiön Roosa nauha –rahaston avulla on edistetty huomattavasti rintasyöpätutkimusta. Rintasyöpien hoidossa on tapahtunut isoja kehitysaskeleita: esimerkiksi sairauden uusiutuminen on entistä epätodennäköisempää. Tässä on vain muutamia esimerkkejä lukuisista edistysaskeleista.

Saavutuksista huolimatta matka on kuitenkin vielä kesken. Vielä on syöpiä, joille emme mahda juuri mitään. Vielä on potilaita, joita emme pysty parantamaan. Siksi on tärkeää, että tutkijat saavat tulevaisuudessakin keskittyä tutkimukseen.

Miltä syöpätutkimuksen tulevaisuus näyttää syöpätutkijan näkökulmasta?

Halusimme tähän vastauksen ja teetimme kyselytutkimuksen, johon vastasi lähes 100 suomalaista syöpätutkijaa. 71% vastanneista kertoo tutkimusrahoituksen saamisen vaikeutuneen viime 10 vuoden aikana. Yli puolet on epävarmoja tutkimuksensa rahoituksen jatkuvuudesta. Syöpätutkimuksen rahoituksen perusta on vaivihkaa muuttunut: rahoituksen saaminen on muuttunut entistä epävarmemmaksi ja työläämmäksi.

Syöpäsäätiö perustettiin siksi, että tarve syöpätutkimuksen ja –hoitojen rahoittajalle oli suuri. Nyt tiedämme, että 70 vuoden jälkeen meitä tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Yksittäisten lahjoittajien ja yritysten merkitys syöpätutkimuksen tukijoina on kasvanut vuosi vuodelta. Olemme jokaisesta lahjoituksesta syvästi kiitollisia.

Nyt saamme käynnistää Suomen suurimman keräyksen syövän voittamiseksi. Haemme maamme kärkitutkijoiden kanssa Suomen tärkeintä apurahaa, joka annetaan syöpätutkijoille. Unelmamme on, että seuraavat sukupolvet saavat elää maassa, jossa kukaan ei kuole syöpään. Suomen tärkeimmän apurahan avulla jatkamme matkaa kohti tätä unelmaa.

Sakari Karjalainen
Pääsihteeri
Syöpäsäätiö