Missä tilanteessa kuuluu lähettää adressi tai muu muistotervehdys? Entä milloin voi lähettää kukkatervehdyksen menehtyneen omaisille?

Adressin tai kukkatervehdyksen voi aina lähettää. Jos edesmennyt ja hänen perheensä ovat  sinulle läheisiä, on hyvä mennä käymään tai soittaa.

Jos et tiedä omaisten kotiosoitetta soita ja esitä suruvalittelu tai kysy, saako tulla käymään. Tärkeintä on muistaa omaisia, eikä jättää heitä yksin. Kuolema ja suru voivat olla vaikeita asioita kohdata. Älä kuitenkaan käännä selkää vaikealla hetkellä – kukaan ei kiellä itkemästä ja näyttämästä tunteita.

Ketkä kaikki voivat osallistua hautajaisiin?

Hautajaisiin kutsutaan erillisellä kutsulla tai yleinen kutsu ilmaistaan kuolinilmoituksessa. Kannattaa siis lukea kuolinilmoitus.

Kirkon siunaustilaisuuteen saa kuitenkin aina mennä  ̶  silloinkin, kun ei tule erillistä kutsua tai kun itse muistotilaisuus on vain lähimmäisille. Jos vainaja läheisineen on ollut sinulle hieman etäisempi, tulee kirkossa jäädä hieman kauemmas istumaan, jotta lähisuvulle jää tilaa istua etuosassa.  Ellei erikseen ohjeisteta, myös hieman etäisempää vainajaa ja hänen läheisiään voi siunaustilaisuudessa muistaa viemällä kukkatervehdyksen arkulle.

Voiko adressin lähettää silloinkin kun aikoo osallistua hautajaisiin?

Jos on menossa hautajaisiin, riittää kukkatervehdyksen vieminen siunaustilaisuuteen. Jos kyseessä on läheisen henkilön menehtyminen, on tietenkin tärkeää olla yhteydessä omaisiin jo ennen hautajaisia. Kuten ilon hetkillä, myös surussa voi aina halata ja olla yhteydessä ja tarjota apua.

Yleensä adressi tai muu osanottotervehdys lähetetään silloin, kun on estynyt osallistumasta hautajaisiin.

Onko muistotervehdyksen lähettämiselle jotain aikataulua?

Adressit ja muut muistotervehdykset luetaan hautajaisissa. Tämän vuoksi ne pyritään toimittamaan vastaanottajille ennen hautajaisia.

Kukkatervehdyksen voi lähettää vastaanottajan kotiin, tai jos tietää muistotilaisuuden osoitteen ja päivämäärän, voi kukkatervehdyksen lähettää suoraan muistotilaisuuteen.

Kenelle muistotervehdys osoitetaan?

Osanottotervehdys osoitetaan poisnukkuneen läheisimmille henkilöille, eli omaisille, yleensä puolisolle, vanhemmille, lapsille tai sisaruksille.

Mitä adressiin tai muistotervehdykseen kirjoitetaan?

Muistotervehdyksessä otetaan osaa ja huomioidaan vastaanottaja. Sen voi aina kirjoittaa tavalla, joka todella kertoo lähettäjän tunteista: muistosanoissa saa kertoa surusta ja tarjota tukea. Teksti voi mielellään olla hyvin henkilökohtaistakin, vainajaa voi vaikkapa muistaa kiittämällä häntä jostain, esimerkiksi ”Monista kesäisistä mökkihetkistä kiittäen”. Tällainen kertoo yhteisistä, jaetuista kokemuksista ja tekee tervehdyksestä aidon ja koskettavan.

Anna muistollesi mahdollisuus vaikuttaa. Syöpäsäätiön muistolahja on uusi tapa kunnioittaa edesmenneen muistoa ja osoittaa myötätuntoa. Samalla tuet syöpätutkimusta. Lue lisää >>>