Tiesitkö, että miesten yleisin syöpä sai meiltä viime vuonna yli miljoona tutkimuseuroa? Tiesitkö, että noin 40 prosenttia syöpätutkimuksesta rahoitetaan yksityisten säätiöiden avulla?

Yli 500 miestä menehtyy yhä eturauhassyöpään vuosittain. Isiä. Poikia. Lenkkikavereita. Sohvankuluttajia. Kalastajia. Eläkeläistovereita.

Syöpäsäätiö haluaa, ettei kenenkään tarvitse tulevaisuudessa Suomessa kuolla syöpään. Eturauhassyövän kohdalla kuljemme määrätietoisesti tätä tavoitetta kohti Pelasta miehet -keräyksellä ja tutkijoille suunnatuilla apurahoilla.

Syöpäsäätiö tuki vuonna 2017 peräti 146 syöpätutkijan työtä. Apurahoja jaettiin kaikkiaan 6,5 miljoonaa euroa. Suurimmat apurahat myönnettiin munasarjasyövän, rintasyövän ja eturauhassyövän tutkimukseen.

Eturauhassyöpätutkimukseen myönnettiin vuosi sitten Syöpäsäätiöltä yli miljoona euroa. Nämä menivät professori Bovalle eturauhassyövän etäpesäkkeiden molekulääriseen jäljittämiseen sekä Anssi Auviselle paremman diagnosoinnin kehittämiseen.

Auvisen tutkimusryhmän tavoitteena on selvittää, voidaanko eturauhassyövän seulontaa kehittää niin, että päästäisiin eroon PSA-testauksen tuomista turhista syöpädiagnooseista ja näiden seurauksena turhaan elämänlaatua heikentävistä hoidoista. Tällä hetkellä käytössä ei ole luotettavaa seulontamenetelmää eturauhassyövän löytämiseksi. Edistysaskelista voit lukea täällä.

Toissa vuonna miesten yleisin syöpä sai lähes 800 000 euroa tutkimusapurahoja. Kautta historiamme eturauhassyöpätutkimus on ollut merkittävän panostuksen kohteena. Rahoittamallamme tutkimuksella pyritään muun muassa

• kartoittamaan toimivaa seulontajärjestelmää eturauhassyövälle,
• erottamaan aggressiivinen eturauhassyöpä kiltistä,
• tekemään diagnosoinnista inhimillisempää ja
• estämään ylidiagnosoinnin aiheuttamia haittoja miehisessä elämässä.

Yhteistyö kansainvälisen Movemberin ja Syöpäsäätiön välillä päättyi. Emme valitettavasti olleet onnistuneet Movember-tempauksilla enää keräämään viime vuosina riittävästi varoja.

Sen sijaan aloitimme uudenlaisen tavan kerätä varoja miesten yleisimmän syövän tutkimukselle; Pelasta miehet -keräys toimii verkkosivuillamme jatkuvana keräyksenä. Osoitteessa oma.syopasaatio.fi/pelastamiehet voi perustaa omia keräyspotteja, joiden varat menevät jokasyksyisissä apurahajaoissamme suoraan eturauhas- ja kivessyöpätutkijoille. Näiden keräystuottojen lisäksi rahoitamme eturauhassyöpätutkimusta muistakin keräysvaroista.

Teemme paljon miesten terveyden eteen. Syöpäsäätiön rahoittama Suomen Syöpäyhdistys pisti miehille pystyyn Aatteleppa ite! -terveystietopaketin ilmansyopaa.fi-sivustolleen. Samoin Syöpäsäätiön rahoittama neuvontapalvelu on halunnut madaltaa yhteydenoton kynnystä ja palvelee nyt myös monen miehen hyväksi kokemassa chattimuodossa. Myös yhdistyksen kuntoutuksen tuen kurssit haluavat antaa miehille eväitä selviämiseen, oli sairaus oma tai läheisen.

Tutkimusmiljoonat, Pelasta miehet, uusi miehenkielinen terveystieto ja chatti-neuvontapalvelumme ovat määrätietoisia askelia miesten syövän ehkäisyyn, miesten syöpien voittamiseen ja miehen elämänlaadun parantamiseen. Syöpäsäätiön osin rahoittaman Suomen Syöpärekisterin tilastojen mukaan eturauhassyöpään kuolee edelleen yli 500 miestä vuodessa. Tämän muuttaminen on sydänasiamme.

Tutkimus on ainoa tapa varmistaa syöpähoitojen kehittyminen. Hoitojen edistysaskelien ansiosta saamme pitää läheisemme vierellämme yhä pidempään.

Syöpäsäätiö on maan merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja. Lahjoittajillamme on valtava rooli tutkimuksen mahdollistamisessa, kun valtion tuki terveyden tutkimukseen yliopistosairaaloissa on laskenut 16 vuodessa 72 prosenttia. Kiitän teitä kaikkia sydämestäni.

Viestintä- ja varainhankintajohtaja
Helena Hulkko

Syöpäsäätiön viestintä- ja varainhankintajohtaja Helena Hulkko 2018