Eturauhassyövän tutkimusta tuetaan miljoonilla euroilla

Naisten syöpien, rintasyövän ja gynekologisten syöpien tutkimukseen varoja keräävä Roosa nauha -kampanja on ollut jälleen käynnissä ja näkynyt useimmille meistä päivittäin. Nauhoja kannetaan rintapielissä ja kahvia juodaan hienoista pinkeistä mukeista. Roosa nauha -päivän 11.10. kunniaksi kaupungit valaisivat maamerkkejään vaaleanpunaiseksi, esimerkkinä vaikka Lahden kuuluisat radiomastot. Keskiviikkona 24.10. Roosa nauha tanssi MTV3:n ohjelmassa tähtien kanssa syöpätutkimuksen puolesta.

Roosa nauha tuo hienosti näkyvyyttä naisten syöville sekä sairaudesta kärsiville ja heidän omaisilleen, mutta myös syöpätutkimukselle, jonka ansiosta näiden syöpien ehkäisy, diagnostiikka ja hoito ovat meillä maailman huippuluokkaa. Kampanjan ovat ottaneet omakseen monet suomalaiset ja Roosa nauha on tutkitusti parhaiten tunnettujen ja positiivisimmin koettujen brändien joukossa.

Aika ajoin nousee esiin kysymys miesten syöpien tutkimuksen edistämisestä eturauhassyöpää sairastavien joukosta: Miksi vain naisten syöpien hoitoon ja ehkäisyyn satsataan? Onko miesten syöpien tutkimus jäänyt marginaaliin? Mihin jäi Movember-kampanja ja viiksien kasvatus, joilla saatiin huomiota ja varoja myös miesten syöpien tutkimukseen?

Huoli on ymmärrettävä, mutta onneksi tutkimuksen osalta aiheeton. Eturauhassyövän tutkimukseen ohjautuu vuosittain merkittävä osa Syöpäsäätiön tutkimusrahoituksesta. Eikä tilanne näytä olevan muuttumassa.

Vuosina 2010-2019 Syöpäsäätiö on myöntänyt eturauhassyövän tutkimushankkeille rahoitusta 6,3 miljoonaa euroa. Summa on samansuuruinen kuin rintasyöpätutkimukseen myönnetty rahoitus. 

Eturauhassyövän tutkimus on Suomessa aktiivista ja kansainvälisestikin arvioituna erittäin korkeatasoista. Syöpäsäätiölle tulee joka vuosi runsaasti tähän syöpään liittyviä hyviä apurahahakemuksia ja Syöpäsäätiö rahoittaa niistä monia.

Rahoitusta eturauhassyövän seulonnan ja diagnostiikan kehittämiseen

Syöpäsäätiön suurimpia apurahoja on viime vuosina myönnetty eturauhassyövän tutkijoille. Tänä vuonna Oulun yliopiston professori Gonghong Wein työryhmä sai suurapurahan eturauhassyövän geneettisen syntymekanismin selvittämiseen. Wei on jo pitkään työskennellyt eturauhassyöpäalttiuden ymmärtämisen ja kohonneen syöpäriskin taustalla olevien geenien tunnistaminen parissa.

Professori Anssi Auvisen tutkimusryhmä Tampereella on saanut hiljattain rahoitusta eturauhassyövän seulonnan kehittämiseen. Tutkimusryhmän tavoitteena on selvittää, voidaanko eturauhassyövän seulontaa kehittää niin, että päästäisiin eroon PSA-testauksen tuomista turhista syöpädiagnooseista ja näiden seurauksena turhaan elämänlaatua heikentävistä hoidoista. Tällä hetkellä käytössä ei ole luotettavaa seulontamenetelmää eturauhassyövän löytämiseksi.

Suurapurahan on saanut myös professori G. Steven Bovan tutkimusryhmä Tampereen yliopistossa. Bovan tutkimusryhmän päämääränä on löytää oikeat hoidot niille potilaille, joilla on diagnosoitu korkean riskin eturauhassyöpä.

Syöpäsäätiön sivuilta voit lukea lisää viime vuosina rahoitetuista eturauhassyövän tutkimushankkeista:

Perustutkimuksen tuloksista hyötyvät kaikki

Syöpäsäätiön tutkimusrahoituksesta suuri osa ohjautuu joka vuosi tutkimuksiin, joissa ei ole kohteena mikään erityinen syöpätyyppi. Vuonna 2018 yleiseen syöpätutkimukseen myönnettiin noin kolmasosa kaikesta säätiön tutkimusrahoituksesta. Näistä tutkimuksista hyötyvät yhtä lailla syöpään sairastuvat miehet ja naiset.

Rintasyöpä ja eturauhassyöpä ovat painoarvoltaan ja vaikutuksiltaan – niin yksilöille kuin yhteiskunnallekin –  lähes identtisiä. Näihin syöpiin sairastuu saman verran miehiä tai naisia, kumpaankin noin 5 000 vuosittain. Samoin molemmissa syöpätyypeissä kuolleisuus on samalla tasolla: nykyisin yhdeksän kymmenestä sairastuneesta selviytyy, mutta niistä aiheutuu kummastakin noin 900 syöpäkuolemaa vuosittain.

1 800 menehtynyttä vuosittain näiden syöpien aggressiivisiin muotoihin on edelleen aivan liian paljon ja pitää sisällään hurjasti inhimillistä kärsimystä ja hätää. Tutkimuspanostuksia tarvitaan siis tulevaisuudessakin, niin naisten kuin miesten syöpien voittamiseen.

Mistä miehille oma kampanja?

Syöpäsäätiö ei sivuuta olan kohautuksella huolta miesten syöpien tuen riittävyydestä ja asian saamasta huomiosta. Sen lisäksi, että seuraamme tiiviisti rahoituksemme kohdentumista eri syöpien tutkimukseen, pohdimme aktiivisesti keinoja nostaa miesten syövät ja niiden tutkimus samalle näkyvyyden tasolle, jonka Roosa nauha nyt tuo naisten syöville.

Syöpäsäätiö luopui Movember-kampanjasta muutama vuosi sitten, sillä myönteisestä näkyvyydestään huolimatta kampanjan tuotto ei vastannut panostuksia. Tämä on toki harmillista, mutta johtuu karusta todellisuudesta: säätiön, joka haluaa maksimoida tutkimukseen ohjautuvan rahan määrän, tulee painottaa toimintaansa hankkeisiin, joista syntyy mahdollisimman paljon keräystuottoa.

Syöpäjärjestöjen miehille suunnattu valistuskampanja Aatteleppa ite! on saanut positiivista palautetta, mutta ei ole saavuttanut laajaa kiinnostusta miesten keskuudessa. Syöpää sairastavien miesten ja heidän tukijoukkojensa panssarin läpäiseminen näinä aikoina, jolloin huomiosta kilpailee lukematon määrä kampanjoita, ei ole kovin helppoa.

Kenties on syytä harkita mahdollisuutta, joka esimerkiksi Ruotsissa on jo otettu käyttöön: valjastetaan tulevaisuudessa Roosa nauha -brändi kaikkien syöpien tutkimuksen tukemiseen. Tälle ajatukselle on varmasti kannattajansa ja vastustajansa, mutta näinä lisääntyvän tasa-arvon aikoina moista ideaa ei sovi sivuuttaa. Ehkä tällä muutoksella saisimme Roosa nauhan keräystuotot aivan uudelle tasolle ja miehetkin ylpeinä tunnustamaan vaaleanpunaista väriä.

Teksti: Syöpäsäätiön tutkimusjohtaja Jarmo Wahlfors

Tue lahjoituksella eturauhassyövän tutkimusta

Miesten syöpien tutkimukseen voi tehdä lahjoituksen seuraavilla tavoilla:

  • Tee lahjoitus MobilePaylla numeroon: 90609
  • Tee lahjoitus tilisiirrolla tilille FI20 2344 1800 0032 29, saaja: Syöpäsäätiö, viite 6635
  • Perusta oma keräyspotti osoitteessa oma.syopasaatio.fi/pelastamiehet Samalla sivustolla voit myös lahjoittaa jonkun toisen keräyspottiin.