” Istun junassa tuijotellen kengänkärkiä.  Ahdistaa.  Olen tyttären kanssa matkalla Helsinkiin ystävien luokse.  Ostimme liput jo keväällä,  ennen kuin maailma romahti ja sairastuin syöpään.

En kykene nauttimaan matkasta,  ei ole iloista matkatunnelmaa tai jännityksen perhosia vatsassa. On painostava ahdistus,  sillä tiedän että muu perhe syö taas viikonlopun makaronia ja tomaattimurskaa.

Ilahduttavan lisän viikonlopun ruokavalioon tuo torstaina diakonilta saatu ruokakassi,  jossa oli purkkilihaa ja leipää sekä jauhoja ja hernekeittoa.

Muutama omenakin saatiin, puoliso voi tehdä lapsille omppupiirakan ja tuoreita sämpylöitä  herkuksi.

Asemalla hävettää nousta junasta,  tyttären takki on käynyt pieneksi ja ranteet loistavat paljaina.  Itselläni päällä lahjoitustakki,  oma ei mahdu päälle sillä lääkkeet ovat turvottaneet minut muodottomaksi. Ystävä halaa ja lohduttaa,  että takki on ihan siisti.  Ja että hän on ostanut kummityttärelleen lahjaksi uusia vaatteita. Katselen kaupunkia,  minäkin asuin täällä ennen.  Minäkin olin ennen terve.

Ystävien luona istahdamme sohvalle,  on ihanaa kuulla heidän arjestaan ja harrastuksistaan.  Tyttäreni kertoo omia kuulumisiaan ja iloitsee kiitettävistä koenumeroista kumminsa kanssa.  Hän toteaa arkisesti, että koko perhe on joutunut luopumaan harrastuksistaan.  Ettei kukaan lapsista saa enää kuukausirahaa.  Kertoo, että äidin syöpä on hänen elämänsä pelottavin asia sillä turvallinen olo on kadonnut,  mitä vain voi sattua.  Ja hän pelkää,  kuten sisarensakin.  Pelkäävät,  että on pakko myydä koti.  Pelkäävät, että äidin hoidot eivät tehoa.

Pelko tulee yöllä uniin.  Itse valvon usein öisin miettien mistä riivimme rahat laskuihin, lasten vaatteisiin.  Ei niihin löydy ratkaisua yöllä, ei päivällä.

Kotiin palattua kirjaudun pankkiin laskuja maksamaan. Mikä ilo ja helpotus! Syöpäsäätiön taloudellinen tuki on myönnetty minulle. Saan tilattua lämmitysöljyä talveksi! Tämä lämmittää fyysisesti, ystävien ja rakkaiden läheisyys lämmittää sisäisesti.”

Teksti: Syöpää sairastava Minna

Anna hetken huojennus huolista uupuneille. Lahjoita Syöpäsäätiön joulukeräykseen >>>

Bannerikuva, josta pääsee lahjoittamaan joulukeräykseen.